InsureSec utreder misstänka brott mot InsureSecs regelverk eller god försäkringsdistributionssed samt genomför olika typer av regelefterlevnadskontroller. På denna sida kan du också läsa om fördjupad lämplighetsprövning.
Olika typer av ärenden Fördjupad lämplighetsprövning Så går det till
Om InsureSec finner att försäkringsförmedlaren har brutit mot InsureSecs regelverk eller mot god sed anmäls händelsen till Disciplinnämnden för försäkringsdistribution som avgör om försäkringsförmedlaren ska få en disciplinpåföljd.
InsureSec behandlar inte tvister mellan förmedlare och försäkringsgivare eller kunder.
Om du är konsument och har klagomål på din försäkringsförmedlare rekommenderar vi att du i första hand vänder dig till förmedlarens klagomålsansvarig, därefter till Konsumenternas försäkringsbyrå eller direkt till Allmänna reklamationsnämnden.
Relevanta mndigheter och andra organisationer
Vi hanterar i huvudsak fyra typer av ärenden: anmälningar från privatpersoner eller företag (anmälan), utredningsärenden, rutinärenden och fördjupad lämplighetsprövning.
Om någon anser att en försäkringsförmedlare bryter mot InsureSecs regelverk eller mot god försäkringsdistributionssed kan en anmälan göras till InsureSec som utreder frågan.
Den som anmäler kan vara en privatperson, en kund, en annan försäkringsförmedlare, ett försäkringsförmedlarföretag, ett försäkringsbolag eller produktbolag.
Om en försäkringsförmedlare får ett sanktionsbesked från myndighet, Konsumentverket, Allmänna reklamationsnämnden eller någon annan branschorganisation kan InsureSec inleda ett ärende för att undersöka om försäkringsförmedlaren brutit mot InsureSecs regelverk eller god försäkringsdistributionssed.
Ett undersökningsärende kan också inledas baserat på tips från allmänheten eller om försäkringsförmedlaren fått negativ uppmärksamhet eller kritik i media.
Rutinärenden är sådana ärenden eller undersökningar som inte baseras på någon misstanke om regelbrott. Ett rutinärende kan istället handla om en allmän regelefterlevnadskontroll eller som en del av InsureSecs planerade platsbesök.
Ett rutinärende kan leda till att InsureSec går vidare med en utredning av försäkringsförmedlaren.
En fördjupad lämplighetsprövning kan inledas när en förmedlare ansöker om licens första gången eller när licensen varit inaktiverad och behöver aktiveras på nytt. Grundläggande lämplighetsprövning görs alltid vid en ansökan om licens men en fördjupad lämplighetsprövning kan vara aktuell om individen t.ex. tidigare förekommit i en utredning av bland annat InsureSec, Disciplinnämnden eller en myndighet, eller för att bedöma om individen har tillräcklig kompetens och yrkeserfarenhet. En fördjupad lämplighetsprövning kan också startas upp för att undersöka att individer med licens fortfarande uppfyller kraven för licens. Lämplighetsprövningar leder aldrig till avgörande i Disciplinnämnden men kan leda till att individen inte får licens. Informationshämtningen är inte lika omfattande som vid en vanlig utredning och tar vanligtvis inte lika lång tid.
Nedan beskrivs kort de olika stegen vid en anmälan, ett rutinärende och ett undersökningsärende.
InsureSec ställer frågor och samlar in material för att skapa sig en bild av situationen. Detta kan ske genom att InsureSec gör ett platsbesök, bjuder in till möte eller genom en skriftlig begäran om information.
Förmedlaren eller företaget har 2-3 veckor på sig att svara på InsureSecs frågor och skicka in det material eller de redogörelser som efterfrågas.
När InsureSec fått svar på sina frågor görs en bedömning av om försäkringsförmedlarens agerande utgör en överträdelse eller inte. Ofta leder den första materialinsamlingen till nya frågor som behöver besvaras innan InsureSec kan göra sin bedömning.
När InsureSec fått svar på sina frågor och eventuella följdfrågor antingen avslutas utredningen eller så begär InsureSec att Disciplinnämnden ska besluta om disciplinär åtgärd (anmälan till Disciplinämnden).
Om en anmälan görs till Disciplinnämnden blir InsureSec part i målet. Både InsureSec och den som anmälts ges möjlighet att lämna yttranden till Disciplinnämnden, som i sin tur avgör huruvida den som anmälts ska drabbas av en disciplinåtgärd.